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Isabelle Schluep Campo

Associate Professor UAS/Institute Head
+41 26 429 64 87
Office: HEG 409

Isabelle Schluep is associate professor and co-director of the Food Ecosystem Institute at the School of Management Fribourg since 2022. She is responsible for the postgraduate course (CAS) in ESG and sustainable leadership. She carries out various interdisciplinary research projects at the HEG-FR. Previously, she worked as a project leader, researcher, lecturer and mentor for students in the university environment and for six years as a public policy practitioner in the Swiss government (SECO). She has extensive experience and knowledge of global food and agricultural markets, economic policies, the international trading system, sustainable finance, impact assessments and the development of tools to measure sustainability. She holds a PhD in Agricultural Economics from ETH Zurich, a diploma in agronomy from ETH Zurich, a Master's degree in Economics from Iowa State University, a Master's degree in Agricultural Economics from Cornell University, and a Master's degree in International Business Law from University of Cumbria.

Publications

Journal article

CAKIR, B., SCHLUEP, I., AERNI, P., CAKIR, I. (2021). Amalgamation of Export with Import Information: The Economic Complexity Index as a Coherent Driver of Sustainability. Sustainability, 13 (4).
TEGETHOFF, T., SANTA, R., SCHLUEP, I., MORANTE, D., CRUZ, M. (2021). The challenges of strategic innovation: achieving operational effectiveness in developing countries. International Journal of Innovation Management, 25 (3).
SCHLUEP, I. (2020). Das Coronavirus der Bananen. Die Volkswirtschaft (8-9).
FREI, U., SCHLUEP, I. (2017). From Philanthropy to Business: When Transformation is the only Way to Stay True to Your Mission. ATDF Journal, 9 (1), pp. 48-55.
SCHLUEP, I. (2017). "Embeddedness": Einbettung von Firmen als Voraussetzung für Nachhaltigkeit.
SCHLUEP, I., AERNI, P. (2015). Ursachen von Preisvolatilität auf Agrarmärkten. Die Volkswirtschaft (3).
SCHLUEP, I., BUSCH, C. (2013). Globale Wertschöpfungsketten: Eine neue Sicht auf die aussenwirtschaftliche Verflechtung der Schweiz? Die Volkswirtschaft (6).
SCHLUEP, I. (2013). Entwicklung der preislichen Konkurrenzsituation an der Grenze zu Deutschland. Die Volkswirtschaft (3).
KAISER, J., ROTH, T., SCHLUEP, I. (2012). Grüne Wirtschaft: Wachstum bei erschöpfbaren natürlichen Ressourcen. Die Volkswirtschaft (5).
WALLART, N., SCHLUEP, I. (2011). Volkswirtschaftliche Auswirkungen der elektronischen Vernetzung am Beispiel von E-Government -Projekten. Die Volkswirtschaft (3).
SCHLUEP, I. (2010). Was ist Globalisierung - und wie hat sie sich entwickelt? Die Volkswirtschaft (3).
SCHLUEP, I. (2010). Das globale Ernährungssystem und die Rolle der Verzerrungen im Agrarsektor. Die Volkswirtschaft.
SCHLUEP, I., JÖRIN, R. (2009). Liberalizing the Swiss meat market with the EU: Welfare effects and impacts on third countries. Swiss Journal of Economics and Statistics, 145 (1), pp. 107-126.
ETIENNE, P., SCHLUEP, I. (2009). Freihandelsabkommen mit Kolumbien: Aussenwirtschaftspolitik und Entwicklungszusammenarbeit eng abgestimmt. Die Volkswirtschaft (10).
SCHLUEP, I., JÖRIN, R. (2007). Auswirkungen eines Freihandelsabkommens Schweiz-EU auf den Fleischsektor. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (2).
SCHLUEP, I., BEGHIN, J. (2006). Dairy Food Consumption, Supply and Policy in Japan. Food Policy, 31 (3), pp. 228-237.
JÖRIN, R., SCHLUEP, I. (2005). Unvollkommener Wettbewerb auf Agrarmärkten: Folgerungen für die Regelung des Marktzutritts in der WTO. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (2).
SCHLUEP, I. (2005). Oekonomische Aspekte der Nahrungsmittelsicherheit und des Ernährungsverhaltens: Eine Forschungsagenda. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (1).
SCHLUEP, I. (2004). Transparenz beim WTO-Marktzutritt: Die Flexible Swiss Formula als Lösung. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (1), pp. 23-45.
SCHLUEP, I. (2000). The Law and Economics of "Consumer Only" Financed Export Subsidies: A Context for the WTO Panel on Canadian Dairy Pricing Policy. Agricultural and Resource Economics Review, 29 (2), pp. 259.
SCHLUEP, I., DE GORTER, H. (2000). The Law and Economics of "Consumer Only" Financed Export Subsidies. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie (1), pp. 73-87.
SCHLUEP, I., DE GORTER, H. (1999). The Law and Economics of "Consumer Only" Financed Export Subsidies: A Context for the WTO's Dispute Settlement Panel on Canadian Dairy Policy. Canadian Journal of Agricultural Economics, 47 (4), pp. 482-483.
SCHLUEP, I. (1997). Perspektiven des Grünen Goldes in Tschechien. Agrarwirtschaft und Agrarsoziologie.

Book

SCHLUEP, I., AERNI, P. (2016). When corporatism leads to corporate governance failure. The case of the Swiss watch industry. Banson.
SCHLUEP, I. (2004). Market Access Options in the WTO Doha Round: Impacts on the Swiss Meat Market.
BAUR, P., PEZZATTI, M., RIEDER, P., SCHLUEP, I. (1999). Langfristige Entwicklung der Agrarstrukturen in Südtirol. Europäische Akademie Bozen.

Book chapter

STAVRIDOU, M., SCHLUEP, I., AERNI, P. (2021). Preface to Transitioning to Decent Work and Economic Growth. Transitioning to Decent Work and Economic Growth (pp. 1-7). MDPI.
SCHLUEP, I. (2019). Prinzipienorientierte Einbettung als Beitrag der Unternehmen zu nachhaltigem und inklusiven Wachstum. Herausforderungen für das Nachhaltigkeitsmanagement. Globalisierung - Digitalisierung - Geschäftsmodelltransformation. Springer Gabler.
SCHLUEP, I., AERNI, P., ONIANG'O, R. (2016). Europe and Africa: Addressing the food security challenges. Creating Sustainable Bioeconomics. Routledge.
SCHLUEP, I., JÖRIN, R. (2004). Nachhaltige Landwirtschaft und Ernährung. 5. Schweizerischer Ernährungsbericht (pp. 451-456). Federal Office of Public Health.

Participation at an Academical or Professional meeting

SCHLUEP, I. (2022). Embeddedness and sustainability impacts by the private sector: the case of cocoa production in Colombia. Roundtable on Business & Environment: Tobacco, Cacao, Coca & Lithium, Science & Innovation Summit Latin America.
SCHLUEP, I. (2022). Valorization of apple by-products to contribute to SDG 12. 26th International Consortium on Applied Bioeconomy Research.
SCHLUEP, I. (2022). L'économie circulaire dans l'agrifoodtech: le rôle du Food EcoSystem Institute. Event BusinessIn «Economie circulaire».
SCHLUEP, I. (2021). Key Embeddedness Indicator: A new tool to determine a company's contribution to SDG 8.
SCHLUEP, I. (2020). Threats and opportunities towards a sustainable banana industry.
DASILVA, D., SCHLUEP, I., HALL, M. (2020). Impact of Drought and Desertification on the Livelihood and Health of the Wayúu Indigenous People of La Guajira, Colombia. World Biodiversity Forum 2020.
SCHLUEP, I. (2019). The exclusion criterion «genetic engineering» in sustainable finance.
SCHLUEP, I. (2019). The story behind corporate «embeddedness» & how to measure it.
SCHLUEP, I. (2018). Swiss commodity hub and potential impacts of the responsible business Initiative. Amnesty Swiss Student Conference.
SCHLUEP, I. (2017). Economic aspects of a tax on sugar: The case of Switzerland. NGO-Alliance Organizations on Nutrition, Exercise and Body-Weight.
SCHLUEP, I. (2017). Mit Innovation und Unternehmertum in die neue gemeinsame Agrarpolitik. Ökosoziales Forum Österreich.
SCHLUEP, I. (2015). Innovation and entrepreneurship for a dynamic future of Swiss agriculture. Interest group for the Swiss agri-food sector.

Book editor

AERNI, P., STAVRIDOU, M., SCHLUEP, I. (2021). Transitioning to Decent Work and Economic Growth. MDPI.

Journal editor

SCHLUEP, I. (2017). Embeddedness and Sustainability of MNC's.

Working Papers

SCHLUEP, I. (2020). Systeme und Instrumente der Firmennachhaltigkeitsbewertung: Eine kritische Bestandsaufnahme mit Fokus auf KMU (1). Center for Corporate Responsibility and Sustainability CCRS at the University of Zurich.
BAUR, P., SCHLUEP, I., MINSCH, J. (2017). Trends im Bedürfnisfeld Ernährung. Treiber und Hemmnisse auf dem Weg zu ressourcenleichten Esskulturen (1). Novanimal.
SCHLUEP, I., BEGHIN, J. (2005). Dairy Food Consumption, Production, and Policy in Japan (05-WP 401). Center for Agricultural and Rural Development.
SCHLUEP, I., JÖRIN, R., SPYCHER, B., AUBERT, D., ZBINDEN, S. (2004). Marktzutritts-Optionen in der WTO-Doha Runde: Auswirkungen auf den Schweizer Fleischmarkt (1). Schriftenreihe IAW.
WHITE, G., BILLS, N., SCHLUEP, I. (2002). Impacts of Trade Liberalization on the New York Horticultural Sector (Staff Paper#2002-04). Ithaca: Department of Applied Economics Management, Cornell University.

Proceedings

JÖRIN, R., SCHLUEP, I., MAIER, T., FLURY, C. (2006). Market liberalization and the role of direct payments in Switzerland.
SCHLUEP, I., DE GORTER, H. (2000). The Definition of Export Subsidies and the Agreement on Agriculture.

Keynote

SCHLUEP, I. (2018). Structural change in the cocoa sectors in Africa, Asia and Latin America.

Achievements

Award/Honors Medal of the ETH Zurich for an outstanding dissertation 2005
Award/Honors Outstanding Master's Thesis Award of the American Agricultural Economics Association 2000
Award/Honors Outstanding Master's Thesis Award of the Northeastern Agricultural and Resource Economics Association 2000